Hoe bevallen die wasbare luiers je eigenlijk? Een vraag die ik regelmatig krijg, van de mensen die weten dat wij wasbare luiers gebruiken. En er zijn genoeg mensen met een duidelijke mening: Wasbare luiers zijn vies! Maar gelukkig is er een steeds grotere groep die verder wil kijken! Wanneer begin jij met het besparen van het milieu en je geld? En hoe vies zijn die wasbare luiers nu?

Waarom zou je voor wasbare luiers kiezen?

Alhoewel het steeds meer ingeburgerd raakt, blijft het voor veel mensen toch nog iets aparts, die wasbare luier. En waarom zou je daar überhaupt voor kiezen, wegwerpluiers zijn toch veel makkelijker?!

Al voordat ik zwanger was, waren een paar dingen voor mij heel duidelijk. Eén daarvan was dat ik geen normale luiers ging gebruiken. Een afvalberg van meer dan 1000 kg per kind! Ieder zijn eigen keus, maar mijn besluit was direct gemaakt toen ik dat las.

‘Maar al dat wassen is ook niet goed voor het milieu!’ Zeker, daar heb je een punt. Maar inclusief de productie en al de wassen die je draait, zijn wasbare luiers nog steeds veel beter voor onze aardbol dan wegwerpluiers.

Sommige mensen kiezen vanwege het geld voor wasbare luiers. In aanschaf zijn ze duurder, maar dat is eenmalig. Uiteindelijk bespaar je er geld mee, zie ook de info verderop. Als je wasbare luiers voor meerdere kinderen gebruikt, bespaar je natuurlijk nog véél meer.

Bij wasbare luiers kan je daarnaast kiezen voor tweedehands, iets wat bij Pampers net een beetje lastiger gaat. 😉

Wasbare luiers zijn vies!

Tja, ook poep en plas zijn gewoon lichaamseigen stoffen. Maar ik zal je gerust stellen, je hoeft niet dagelijks met je handen in de poep te graaien hoor. En de luiers hoeven ook niet te weken in zo’n emmer die vreselijk gaat stinken, zoals vroeger het geval was.

Want ja, wist je dat er pas twee generaties wegwerpluiers op de markt zijn? Iets met gemak dient de mens. Maar we hebben dus eeuwenlang wasbare luiers gebruikt, als mensheid zijnde.

Ik zal je verder gerust stellen: Je hebt inlegvellen voor de luiers. Als je baby dan vastere poep krijgt (want de borstvoedingspoep kan gewoon in de wasmachine), leg je zo’n velletje in de luier. Hebben ze gepoept, kan het velletje met poep en al in de prullenbak. Handig joh! En je krijgt er geeneens vieze vingers van.

Verder kunnen de luiers ‘droog’ bewaard worden tot ze de was ingaan, wat behoorlijk scheelt qua lucht in je huis. Na het verschonen gaan ze hier in de luieremmer met wasnet en dat wasnet gaat zo de wasmachine in. Door het ronddraaien gaan alle luiers er vanzelf uit en worden ze schoon.

Dit vind je misschien ook interessant: De babykamer goedkoop inrichten? 5 tips!

Hoeveel geld bespaar je dan met die wasbare luiers?

De kosten zijn helemaal afhankelijk van wat soort luiers je kiest. Zo kan je tweedehands luiers kopen (bijvoorbeeld via de Facebookgroep Luiermarkt), maar kan je ook kiezen voor nieuwe. En er zit daarbij ook nog eens veel verschil in model luier.

Harde cijfers: zie dan deze informatie van de Consumentenbond (Heel kort: Wasbare luiers kosten gemiddeld €830 en wegwerpluiers €1310)

Wil je écht geld besparen? Dan kies je voor hydrofielluiers met een waterdicht overbroekje er overheen. De goedkoopste optie! Alleen is het wel wat meer werk, om de hydrofielen in model te vouwen. Heb je daar echter een beetje handigheid in ontwikkeld, is het een klusje van niks.

Mijn man vond dat vouwen net even teveel gedoe, dus hebben wij voorgevormde luiers met daarover een overbroekje. Ook kan je kiezen voor een luier die het meest op gewone wegwerpluiers lijkt, een all-in-one luier. Die lekken alleen wel wat sneller, terwijl het eerder genoemde tweedelige systeem er juist om bekend staat alle poepexplosies mooi binnen te houden. Maar voor mensen die liever een luier hebben die veel op een ‘normale’ luier lijkt, is de all-in-one een goede optie.

Wasbare luiers staan erom bekend poepexplosies beter binnen te houden dan wegwerpluiers

In de wereld van  voorgevormde luiers zijn enorme prijsverschillen. En als je meningen gaat vragen, bevalt bij iedereen iets anders weer het beste. Lastig dus. Wil je een compleet overzicht van alle opties? Op WasbareluierWereld staat alle onafhankelijke informatie die je zoekt.

Hoeveel geld ik zelf kwijt ben? Daar ga ik binnenkort eens voor zitten en een mooi overzicht van maken, houd de website dus in de gaten!

Is het niet veel werk, die luiers?

Het wassen van de luiers zal ongetwijfeld wat meer werk zijn dan het weggooien van wegwerpluiers. Onze routine is als volgt: Om de dag draaien we een luierwas. Mijn man doet die er ‘s ochtends in, ik hang de luiers daarna op. Meestal duurt het een halve of hele dag voordat ze droog zijn. Ik haal ze dan weer van de lijn en leg ze klaar om gebruikt te worden.

Hoelang we er totaal mee bezig zijn? Gemiddeld 5 minuten per dag. Het uithangen duurt denk ik het langst. Veel werk? Ach, we zijn niet anders gewend en ik zou ook echt niet anders willen! Zie het als een momentje om tot rust te komen. 😉 Ik word er altijd weer blij van als de luiers weer schoon klaar liggen voor het volgende gebruik!

Zijn er nog meer voordelen?

Ondertussen heb ik al wat voordelen genoemd, zo tussen de regels door. Maar nog even op een rijtje, alle voordelen die ik tot nu toe heb ervaren of gehoord:

– Het goede gevoel wat je ervan krijgt elke keer als je luiers staat op te hangen 🙂

– Als je kind geplast of gepoept heeft, komt er niet zo’n vieze lucht vanaf als met wegwerpluiers

– Je luiers zijn nooit ‘op’ en je hoeft niet te zeulen met enorme pakketten uit de winkel of aanbiedingen in de gaten te houden

– Er zijn heel leuke printjes te koop, waardoor die lekkere luierkont er nog vrolijker uitziet!

– Je hebt minder restafval

– Het is een wat dikker pakket tussen de beentjes, maar voor de ontwikkeling van de heupen van je kind is dat juist goed

Waar koop ik die luiers dan, nog nooit gezien in de winkel!

In een babywinkel kom je wasbare luiers inderdaad niet zo snel tegen. En überhaupt zijn er geloof ik nog maar één of twee fysieke winkels in Nederland, alhoewel het in opkomst is. Via verschillende webshops kan je wel een luierconsult volgen, waarin je de luiers kan zien en voelen voordat je ze koopt.

Ook is het mogelijk een pakket te huren, zodat je kan uitproberen welk merk het beste bevalt. Het zijn namelijk nogal wat verschillende merken.

Verder zijn er veel webshops die wasbare luiers verkopen (zelf koop ik het liefst bij een webshop die erop let hoe de luiers geproduceerd zijn). En zelfs op bol.com is er al een groot aanbod wasbare luiers tegenwoordig.

Welke luiers heb jij zelf?

Onze dochter is nu 4 maanden, dus ik heb nog niet genoeg luiers voor de hele luierperiode. Maar voor de eerste maanden heb ik tweedehandse luiers van Imse Vimse. Dit is een klein maatje. Dat vond ik fijner, omdat het dan niet zo’n dik pakket aan haar billen is.

Overbroekjes heb ik wel nieuw gekocht. Een paar van Thirsties, die zijn heel fijn! Verder heb ik er één van Happy Flute, die is heel goed tegen lekken, maar valt wel wat groter. De overbroekjes van Thirsties vallen wat kleiner. De overbroekjes heb ik allemaal verstelbaar gekocht. Die kunnen dus mee tot ze zindelijk zijn, als het goed is.

Nu de luiers van Imse Vimse wat krapper beginnen te worden, ben ik aan het bekijken welke luiers ik nu wil gaan gebruiken. Ik heb nu één luier van Little Lamb gekocht en één luier van Hu-da (die verkopen ze alleen bij nappys.nl) en ga nu even kijken welke van die twee bevalt. Onze dochter is wat smalletjes, dus zo’n groot pakket vind ik niet zo fijn. Ik zal het jullie laten weten als ik één van de twee merken fulltime in gebruik heb!

Wasbare luiers zijn vies
Een luier van Imse Vimse met 2 overbroekjes. Links de Thirsties, rechts een merkloze.

Ik ben benieuwd naar jullie mening over wasbare luiers. Zit jij in kamp voor of kamp tegen?

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *