In het kader van besparen, vandaag eens praten over mijn nieuwe challenge: Een boodschappenbudget! Ik probeer altijd wel te letten op hoeveel ik uitgeef. Maar hoeveel dat nu precies is niet duidelijk. En dat het ook minder kan, dat weet ik wel zeker! Lees je mee?

Op verschillende websites kun je lezen hoe mensen boodschappen doen voor een maximum bedrag per week. En omdat ik het van een ander altijd leuk vind om te lezen, zal ik ook onze boodschappensituatie eens met jullie delen.

Hoeveel geven we nu uit aan boodschappen?

De meeste boodschappen doen we bij de Albert Heijn. Ik heb pas uitgerekend dat we daar de afgelopen 3 maanden gemiddeld €220 per maand hebben uitgegeven. Verder kopen we ons brood vaak bij de bakker, dus dat komt er nog bovenop (a €10,- per week). En af en toe betalen we de boodschappen contant, dat zit hier ook niet bij in. Voor het gemak ga ik er dus vanuit dat we op €250 tot €300 per maand zitten.

Ons huishouden bestaat uit 2 volwassenen en een baby die alleen nog borstvoeding krijgt. Luiers tellen niet mee met de boodschappen, want we gebruiken wasbare luiers. Ik eet graag biologisch, maar dat lukt lang niet altijd. En groenten pak ik vaak afgeprijsd, zonde als het anders wordt weggegooid. Het land van oorsprong vind ik wel belangrijk, liefst Nederland en anders niet te ver weg.

We eten grotendeels vegetarisch en deze maand doe ik toevallig mee aan de challenge van Proveg om veganistisch te leven. Lukt niet helemaal, maar alle beetjes helpen zeg ik maar.

Daarbij drinken we eigenlijk alleen water en thee en mijn man af en toe een biertje. Thee en bier hebben we voorlopig zat op voorraad (en ik drink ook nog wel eens een kop brandnetelthee – laat die nu mooi in de tuin groeien), dus aan drinken zijn we vrijwel geen geld kwijt.

Challenge: Een boodschappenbudget!

Dan de challenge, voor hoeveel euro per maand wil ik onze boodschappen gaan doen? Het zou geen challenge zijn als ik het mezelf makkelijk zou maken natuurlijk. Daarom ga ik proberen komende maand niet meer dan €160 aan boodschappen uit te geven. Om het ietsje makkelijker te maken, reken ik dus op €40 per week. Per maand je boodschappenbudget met zo’n 40% verlagen terwijl je altijd al op de aanbiedingen lette, is best pittig. Of we het gaan redden is dan ook de vraag, maar proberen kan altijd! En of ik nog wat leuks kan maken van de maaltijden voor dat bedrag.

koken & tafelen algemeen

Helaas is de voorraadkast niet super vol, dus ik kan niet vals spelen door de kast en vriezer leeg te eten. Alhoewel ik er wel een beetje gebruik van kan maken natuurlijk. Ik heb van de week aardig wat gedroogde peulvruchten gekocht en dat is natuurlijke een ideale manier om goedkoop en gezond te eten.

Mijn uitdaging voor de komende tijd is voor maximaal €40 per week boodschappen te doen

Hoe pak je dat nu slim aan?

Eerder schreef ik al 2 artikelen over besparen op de boodschappen (deel 1 en deel 2) en die tips pak ik er nu natuurlijk ook weer even bij.

Wat ik sowieso ga doen: De maaltijden plannen aan de hand van de aanbiedingen in de supermarkt. En dan een boodschappenlijstje maken.

Verder niet teveel dure dingen snoepen, maar gewoon gezond eten. En als ik wil snoepen, maken we bijvoorbeeld wat havermoutkoekjes met appel. Is niet duur en je hebt toch wat lekkers voor tussendoor.

Verder blijf ik de meeste boodschappen bij de Albert Heijn doen, want dat vind ik gewoon een fijne supermarkt. Met af en toe een uitstapje naar de Jumbo of Aldi voor de wat duurdere aankopen. De markt hier in het dorp is niet echt goedkoper, dus daar bespaar ik niks mee.

Ik ga elke week een update schrijven en ben benieuwd hoe ik ervoor sta over een maand! Mocht ik fijne, goedkope recepten ontdekken deel ik die natuurlijk ook met je.

Hoe doe je dat met uit eten enzo?

We gaan niet vaak uit eten en hebben voor komende maand niks gepland. Maar ik ga een beetje vals spelen: Uit eten telt niet mee voor het budget. Anders red ik het niet, als mijn halve maandbudget in één maaltijd op is. Maar als ik uit eten ga of ergens anders eet zal ik het natuurlijk wel even vermelden. Wel zo eerlijk voor de challenge.

Challenge boodschappenbudget is van start!

Updates:
Week 1 boodschappen op budget
Week 2 van de boodschappenchallenge

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *